גזר – זה טוב לבריאות

גזר הגזר הוא ירק שורשי ממשפחת הסוככיים. צבעו של הגזר נע בין לבן לכתום עז והמרקם שלו פריך וקשה. הגזר עשיר מאוד בבטא קרוטן (חומר הגלם המשמש לסינתזה של ויטמין A) והוא זה המעניק לגזר את הצבע הכתום המוכר שלו. במאה גרם גזר ניתן למצוא כשמונה מיליגרם של בטא קרוטן, כמות שוות ערך לתצרוכת היומית המומלצת לאדם מבוגר. מאחר וויטמין זה נקשר עם שיפור בראיית הלילה, הרי שאכילת גזר נחשבת כסגולה לראייה טובה.

הגזר הוא אחד הירקות הפופולאריים ביותר בישראל וקשה לדמיין את הסלט הישראלי בלי הגזר. כמו כן, הגזר מככב במגוון רחב של מנות אחרות כמו למשל תבשילי קדירה בבישול ארוך, עוגות גזר כמובן, צימעס ועוד.

הסגולות הבריאותיות של הגזר

הגזר מככב במאות מחקרים תזונתיים שבחנו את ההשפעה של חומרים טבעיים שונים על מחלת הסרטן. הגזר נחשב לפיכך לירק בעל סגולות מיוחדות בהקשר זה ככל הנראה הודות לאחוז הגבוה של הפיגמנטים ממשפחת הקרטנואידים, הטרפנואידים ויתר נוגדי החמצון הטבעיים שהוא מכיל. בנוסף לכל זה הגזר מכיל כמות מכובדת של החומרים הבאים:

  • ויטמין E שתורם להפחתת הסיכוי למחלות לב, לתפקוד התקין של המערכת החיסונית, לבריאות העור ולהאטת תהליכי ההזדקנות.
  • ויטמין K החיוני למנגנוני קרישת הדם ולחוזק העצמות בגופנו.
  • ויטמין C, המשמש כנוגד חמצון פוטנטי ביותר ומסייע לספיגת ברזל.
  • מגוון ויטמינים מקבוצה B ובראשם חומצה פולית.
  • התכולה הגבוהה של ויטמין A בגזר מסייעת לשיפור הראייה ולשמירה על תקינות הרשתית, תורמת לתהליך היצירה של כדוריות הדם האדומות במח העצם ומפחיתה את הרגישות לזיהומים נגיפיים.

ערכים תזונתיים של גזר

במאה גרם גזר ניתן למצוא כארבעים ואחת קלוריות, 0.9 גרם חלבון, 10 גרם פחמימות, 0.3 גרם שומנים ושלושה גרם סיבים. התכולה הנמוכה של השומן והקלוריות והתכולה הגבוהה של הסיבים התזונתיים הופכות אותו לירק האידיאלי להשבעת והשקטת הרעב. כמו כן, במאה גרם גזר ניתן למצוא קרוב לתשעים גרם מים, 19 מק"ג חומצה פולית, 33 מ"ג סידן ועוד.

דרכי ההכנה של הגזר

את הגזר ניתן להכין לאכילה במגוון רחב ביותר של דרכים. כך למשל ניתן לאכול את הגזר כמות שהוא ללא בישול, בסלט או ביחידות שלמות אך ניתן גם לבשל אותו במים על מנת לרכך אותו ולהפוך אותו לנגיש יותר לפעוטות או לקשישים המתקשים בלעיסה.

את הגזר ניתן לסחוט במסחטת שורשים אם כי באופן זה מאבדים את הסיבים התזונתיים המצויים בו ובנוסף לכך, ניתן לאפות אותו בתבנית אפייה לצד ירקות נוספים או מנות בשריות ואף לשלב אותו כחלק אינטגרלי בעוגות.

בעבר, לפני שהסוכר היה נפוץ באירופה, נהגו להמתיק את המנות האחרונות באמצעות גזר ובשנים האחרונות טכניקת המתקה זו זוכה לעדנה בעקבות ירידת קרנו של הסוכר מטעמים בריאותיים.