דיאטה לפי אוכלוסיות

דיאטה לפי אוכלוסיותבאופן עקרוני רוב הדיאטות מותאמות באופן ספציפי לאדם בהתאם למינו, גילו, מחלות הרקע מהן הוא סובל, העדפותיו הקולינריות ועוד. עם זאת, דיאטה ניתן גם להתאים לפי סוגי אוכלוסיות.

המשמעות של המילה אוכלוסיות היא קבוצת בני אדם בעלי קווים משותפים הקשורים במידה זו או אחרת לתזונה. כך למשל באופן כללי ניתן לכתוב כי התזונה המתאימה לתינוקות שונה בתכלית השוני מהתזונה המתאימה עבור אוכלוסיית הקשישים או אנשים הסובלים מתת משקל.

באופן דומה התזונה המתאימה עבור אוכלוסיית הנערות בין גילאי ארבע עשרה לשמונה עשרה, שונה באופן מהותי מהתזונה המתאימה עבור נשים בהיריון.

ההיגיון מאחורי החלוקה לאוכלוסיות

אין ספק שהאופן הנכון ביותר להתאים את התזונה לאדם היא על ידי מפגש עם דיאטנית קלינית, כלומר התאמה אישית. עם זאת, לא תמיד הדבר מתאפשר ולכן ארגוני הבריאות העולמיות הגדירו מספר סטנדרטים המתאימים לסוגים שונים של אוכלוסיות.

כמובן שמדובר רק על קווים כלליים, אך קווים מנחים אלו מאפשרים לכל אדם ואדם להתאים את סוג התזונה בהתאם לפלח האוכלוסייה שאליו הוא משתייך. מדובר על דרך מצוינת לפשט את החוקים והכללים התזונתיים ועם זאת לספק דגשים מסוימים לסוגי האוכלוסיות השונות.

סיווג האוכלוסיות

ישנו מגוון רחב ביותר של דרכים בהן ניתן לסווג את בני האדם לקבוצות אוכלוסייה שונות. להלן כמה אפשרויות מרכזיות:

חלוקה לפי גיל

חלוקה לפי גיל היא אחת החלוקות הרווחות והנפוצות ביותר וזאת כיוון שלאורך שלבי החיים הצרכים התזונתיים שלנו משתנים מן הקצה אל הקצה.

לפיכך, ניתן לחלק את האוכלוסייה לתתי אוכלוסיות באופן הבא: תינוקות יונקים, תינוקות שאינם יונקים, פעוטות, ילדים, מתבגרים, מבוגרים צעירים, קשישים. כמובן שהחלוקה צריכה להיות מדויקת יותר ולכלול נתוני גיל ספציפיים אך זהו הרעיון המנחה לפיו פועלת חלוקה זו על קצה המזלג.

חלוקה לפי מחלות

ישנו מגוון רחב ביותר של מחלות הקשורות קשר הדוק לנושא התזונה. כך למשל החולים במחלת הסוכרת צריכים להקפיד על משטר קפדני של צריכת פחמימות בהתאם למשטר התרופתי בו הם נתונים, חולי הצליאק צריכים להימנע מצריכה של מזונות המכילים גלוטן (או שעשויים להכיל גלוטן), אנשים הסובלים ממחלת כליות צריכים להקפיד בעיקר על צריכת האשלגן הנמוכה ועוד.

לפיכך, ניתן לסווג את האוכלוסייה לתתי אוכלוסיות לפי מחלות הקשורות לתזונה, החל ממחלות לב וכלי דם, מחלות לבלב, וכלה בסוכרת.

חלוקה לפי אמונה

עקרונות ואמונות רבים בחיינו משפיעים באופן ישיר על התזונה שלנו. כך למשל עבור אדם אחד אכילה של בשר היא הכרח ואילו עבור אדם אחר אכילה של בשר משולה לרצח. הדבר נכון גם עבור השקפות דתיות למשל. לאור זאת ניתן לפלח את האוכלוסייה לתתי אוכלוסיות בהתאם להשקפות העולם הקשורות לתזונה.

בין היתר לפי חלוקה זו ניתן לסווג למשל את האוכלוסייה הכללית לאוכלוסיית הטבעונים, אוכלוסיית הצמחונים, אוכלוסיית הדתיים ועוד. כל פלח אוכלוסייה ניתן לפלח לתת אוכלוסייה כמובן. כך למשל ישנם כאלו בציבור הדתי שאוכלים רק מזון בדרגת כשרות מהדרין, אחרים לא יאכלו דבר מתחת לדרגת כשרות גלאט ועוד.

חלוקה לפי מוצא

אמנם חלוקה זו אינה שכיחה, אך למוצא של האדם ישנה השפעה מרחיקת לכת על התזונה שלו. המוצא משפיע מצד אחד על המאכלים המוכרים עליהם גדל האדם ומצד שני על הנטייה שלו לחלות במחלות מסוימות הקשורות לתזונה.

כך למשל לצורך העניין ניתן לציין כי יוצאי תימן נוטים לחלות בשכיחות גבוהה יותר בסוכרת סוג 2 יחסית לאוכלוסייה הכללית ולכן צריכים לצרוך תזונה מסוימת על מנת להפחית את הסיכון לחלות במחלה.