דיאטות לבני נוער

דיאטות לבני נוערתקופת ההתבגרות שמתחילה בקרב בנות בין גיל עשר לגיל שתיים עשרה ובקרב בנים בין גיל שלוש עשרה לגיל ארבע עשרה מתאפיינת בהתפתחות פיזיולוגית מואצת.

על מנת לתמוך בצרכים המוגברים של הגוף ועל מנת לסייע למתבגר לנצל את הפוטנציאל הגנטי הטמון בו מבחינה התפתחותית, יש לספק לו את כל מרכיבי המזון הדורשים לו ובכמות הנאותה והמתאימה ביותר כמובן.

הצרכים המוגברים באים לידי ביטוי בין היתר בעלייה בצרכים האנרגטיים (בגילאים אלו תצרוכת הקלוריות היומית גבוהה יותר מבגילאי הילדות), בעלייה בדרישה לחלבון, בעלייה בדרישות הגוף לסידן שמשמש לבניית העצמות, בעלייה בדרישת הגוף לברזל כתוצאה מהעלייה בנפח הדם ועוד.

כל אחד ואחד מהאלמנטים התזונתיים צריך לקבל מענה, שכן די במרכיב תזונתי אחד שלא יסופק לגוף במידה המתאימה בשביל להביא לכך שהמתבגר לא יממש את מלוא הפוטנציאל הגנטי שלו.

איזו תזונה מתאימה לבני נוער?

תזונה שמתאימה לבני נוער צריכה בראש ובראשונה להיות מושתתת על ארוחות מסודרות שנאכלות בשעות קבועות. הדרך הטובה ביותר לנהל את הארוחות היא על ידי קביעת שלוש ארוחות מרכזיות שביניהן ניתן לצרוך ארוחות ביניים קטנות.

השמירה על סדר בארוחות חשובה מאוד לבני נוער כיוון שבתקופת ההתבגרות קיימת נטייה לאי סדר מבחינת השעות ובעזרת משטר ארוחות קבוע ניתן ליצור מסגרת נוחה ובריאה שבכוחה להשפיע על מחזור השינה והערנות.

בנוסף לכך, בחירה בשעות ארוחה קבועות מסייעת למנוע התקפי רעב וזלילה מצד אחד ונפילות מתח ועייפות פתאומית מצד שני. כמו כן, בגיל ההתבגרות חשוב לצרוך ירקות בחמישה צבעים מדי יום, להימנע מצריכת ממתקים או מזונות שומניים יתר על המידה, ולהקפיד על צריכה של מזונות בהתאם לצרכי הגוף ולא מעבר לכך.

חשוב ביותר לתת את הדגש לרמת הסידן בתזונה כיוון שבמהלך ההתבגרות העצמות מתארכות ומתפתחות וסידן הוא חומר הגלם המרכזי המרכיב את העצמות.

חשוב לזכור שצריכה עודפת של פחמימות, חטיפים וממתקים באה על חשבון צריכה של מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה. כמובן שניתן לצרוך מדי פעם חטיפים, אבל במתינות ובאיפוק בלבד.

איזה דיאטות מתאימות לבני נוער?

מגפת ההשמנה העולמית הגיעה גם למדינת ישראל והחדשות הרעות הן שמשנה לשנה היא פוגעת באנשים יותר ויותר צעירים. בקרב בני נוער ההשמנה גורמת למגוון רחב ביותר של תחלואות בדיוק כמו במבוגרים, אך בבני נוער להשמנה קיימת השפעה פסיכולוגית וחברתית משמעותית יותר. השמנה בבני נוער תורמת לנידוי ובידוד חברתי, לפגיעה בביטחון העצמי ובדימוי העצמי וכן מגבירה את הסיכוי להפרעות אכילה.

לפיכך, מומלץ להימנע מהגעה להשמנה ולעודף משקל ובמידה וקיימת השמנה או עודף משקל, יש להתייחס לנושא ולטפל בו ולהימנע מ"לטאטא אותו מתחת לשטיח". כמו כן, חשוב מאוד לדעת שלפי הנתונים הסטטיסטיים שהצטברו בשנים האחרונות, השמנה בגיל ההתבגרות מנבאת השמנה בבגרות, קחו זאת לתשומת לבכם.

ישנו מגוון רחב ביותר של דיאטות המתאימות לבני נוער, אך הקו המנחה המשותף לכל הדיאטות הוא שכולן ללא יוצא מן הכלל צריכות להתבצע תחת השגחה, פיקוח ומעקב של איש מקצוע המתמחה בתחום. בין אם מדובר על קבוצות הרזיה לבני נוער ובין אם מדובר על דיאטנית קלינית המתמחה בתכנון דיאטות לבני נוער, בכל מקרה ומקרה מדובר על הדרך היחידה שבה ניתן לסייע לבני נוער להפחית ממשקלם באופן מקצועי ואחראי.

במקרים רבים ההורים ישתלבו בדיאטה בצורה זו או אחרת היות וההורים צריכים להוות דוגמא אישית, להימנע מלחבל בלי כוונה בתהליך ההרזיה ולתרום לו באופן פעיל ותומך.