דיאטנית בקופת חולים כללית

דיאטנית כלליתמבוטח בקופת חולים כללית המעוניין לקבל טיפול דיאטטי צריך להצטייד בהפניה מרופא. הטיפול הדיאטטי נכלל בסל השירותים המוצע ללקוחות קופת חולים כללית ועלותו עשרים ושלושה ₪ לרבעון בלבד.

הטיפול מיועד עבור אנשים הזקוקים להכוונה מקצועית לתזונה נכונה כשבין היתר מדובר באנשים המעוניינים לרדת במשקל או אנשים הסובלים מבעיה בריאותית מסוימת כמו למשל סוכרת או יתר לחץ דם, הקשורה בהרגלי התזונה (משפיעה עליהם ומושפעת מהם).

מה התפקיד של הדיאטנית?

הדיאטנית עוסקת במגוון רחב ביותר של תחומים כשבין היתר מדובר על התחומים הבאים:

  • מתן טיפול תזונתי תומך המתאים לסובלים ממחלות קשות כמו למשל סרטן, סיסטיק פיברוזיס, מחלות כליה ועוד.
  • ייעוץ מקצועי לתזונה נכונה המתאים עבור אנשים הסובלים מגורמי סיכון לחלות במחלות כמו למשל יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד.
  • טיפול בחולים הסובלים מפתולוגיות שונות בדרכי העיכול כמו למשל דיוורטיקוליטיס, קרוהן, קוליטיס כיבית ועוד.
  • ייעוץ מקצועי לתזונה נכונה עבור אנשים שלא סובלים ממחלות (ייעוץ לאנשים בריאים).
  • טיפול תזונתי לסובלים מהפרעות אכילה כמו למשל בולימיה נרבוזה או אנורקסיה נרבוזה.
  • סיוע בתהליכי הפחתה במשקל.

כיצד מתנהל הטיפול אצל הדיאטנית?

הטיפול אצל הדיאטנית מתחיל משלב האנמנזה התזונתית. שלב זה הוא השלב שבו מאבחנת הדיאטנית את הבעיה ממנה סובל המטופל בהתאם לתשובותיו לשאלות רלוונטיות, בדיקות הדם שלו, מחלות רקע מהן הוא סובל, משקלו ועוד. לאחר שלב האבחון מנתחת הדיאטנית את הרגלי התזונה של המטופל ולאחר מכן היא בונה יחד עם המטופל תפריט תזונתי חדש.

בניגוד למה שרבים נוטים לחשוב, לא קיים תפריט אחד המתאים לכלל האוכלוסייה. במהלך בניית התפריט נלקחים בחשבון פרמטרים רבים מאוד כמו למשל גילו ומשקלו של המטופל, הבעיות והמחלות מהן הוא סובל, רמות השומנים בדם שלו, משקל היעד שלו, מזונות אליהם הוא רגיש, הדרישות הקלוריות של הגוף שלו, הרגלי הפעילות הגופנית שלו, ההעדפות הקולינריות שלו ועוד.

לאחר בניית התפריט הטיפול בדרך כולל מעקב אחרי ההנחיות של הדיאטנית, שקילה קבועה של המטופל, מעקב אחרי ההתקדמות במצבו הבריאותי של המטופל וביצוע שינויים בהתאם לצורך ועוד.

מה היא ההכשרה של הדיאטנית?

הדיאטניות המועסקות במסגרת קופת חולים כללית הן דיאטניות שהוסמכו לעבוד בתחום על ידי משרד הבריאות. על מנת לקבל תעודת דיאטנית קלינית יש לסיים את לימודי התואר הראשון בחוג למדעי התזונה, לעבור תקופת התמחות בת חצי שנה בבית חולים ובמוסדות קהילתיים וכן לעבור בחינת הסמכה מטעם משרד הבריאות.

בנוסף לכך, הדיאטניות שעובדות בקופת חולים כללית עוברות הכשרות מקצועיות והשתלמויות לעתים קרובות בתחום התזונה והדיאטה ובנושאים נוספים הקשורים לתחומים אלה באופן ישיר או עקיף.

היכן מתקיימות הפגישות הטיפוליות?

השירות הדיאטטי המוצע ללקוחות קופת חולים כללית הוא שירות כלל ארצי והפגישות מתנהלות בבתי החולים ברחבי הארץ, במרכזי בריאות הילד והאישה ובמרפאות הקופה.

בנוסף לכך, קופת חולים כללית מספקת למבוטחיה שמוגבלים בניידות טיפולי בית בהתאם להמלצת הרופא המטפל. כמו כן, הקופה מעניקה שירות מיוחד הכולל סדרה של מפגשים עם דיאטנית קלינית מוסמכת במטבח הפרטי של המבוטח.

איזה מבוטחים זכאים לטיפול אצל דיאטנית?

  • מבוטח בעל BMI נמוך מעשרים או מבוטח שהוריד לפחות חמישה עשר אחוז ממשקלו באופן לא רצוני בזמן קצר.
  • מבוטח בעל BMI גבוה משלושים.
  • מבוטח בעל BMI גבוה מעשרים ושבע שהינו גם בעל שני גורמי סיכון לחלות במחלות לב וכלי דם כשבין היתר מדובר על יתר לחץ דם, רמה גבוהה של שומנים בדם, סוכרת פעילה ועוד.