אוכל ונפש

אוכל ונפשהאוכל שאנחנו אוכלים ניהל מאז ומעולם מערכת יחסים מורכבת עם הנפש שלנו. כמובן, שהמטרה הבסיסית של האוכל היא להשביע את הרעב ולספק לנו חומר גלם ליצירת אנרגיה ולבניית הגוף, אך בנוסף לכך לאוכל יש גם תפקידים נפשיים וחברתיים חשובים.

האוכל משמש לנו ככלי להגדרה עצמית, כמקור לנחמה, כאמצעי להסחת הדעת ועוד. במאמר שלפניכם נדון ביחסי הגומלין המורכבים של האוכל והנפש.

אילו שימושים אנחנו עושים באוכל?

להלן חלק מהדרכים בהן אנחנו עושים שימוש באוכל כמזור לבעיות של הנפש:

  • אוכל כאמצעי נחמה – לא אחת כאשר אנחנו חשים עצבות או תסכול, אנחנו פונים לאוכל כאל מקור לנחמה. האוכל מחבר אותנו לצורך הבסיסי ביותר שלנו בהזנה ומאפשר לנו להסיח את הדעת מאירועים כואבים או לא נעימים.
  • אוכל כאמצעי להרגעה – ישנם רבים שפונים לאוכל כאשר הם כועסים מאוד או מוטרדים מאוד. האוכל משפיע על מערכת הדופמין במוח ולפיכך מסייע להרגעה במצבים של סטרס או מתח נפשי.
  • אוכל כממלא חלל – אכילה רגשית מוגדרת כהתנהגות אכילה שאינה מושפעת ממנגנון הרעב והשובע הטבעי. בקרב רבים הסובלים מאכילה רגשית, האוכל שממלא את הקיבה באופן פיזי, משמש גם כדי למלא חללים רגשיים שמתפתחים כתוצאה מתחושת ריקנות, חוסר משמעות, אהבה נכזבת ועוד.
  • אוכל כאמצעי להגדרה עצמית – האוכל מאז ומעולם שימש כאמצעי להגדרה עצמית. כך למשל הוא יכול לסייע למסגור של חוקים דתיים, להגדרה של אידיאולוגיה (טבעונות למשל), להגדרה של מעמד סוציו אקונומי ועוד.
  • אוכל הנותן טעם לחיים – בקרב אנשים רבים התשוקה לאוכל מהווה את התשוקה המרכזית כשלמעשה החיבור בין האוכל לנפש בא לידי ביטוי באופן החזק ביותר והמוחשי ביותר במצבים בהם האוכל הופך להיות טעם החיים.

הסכנה שבחיבור המוגזם בין האוכל לנפש

כל אחד ואחד מאתנו פונה מדי פעם לאוכל כאל מקור לנחמה, להתרגשות או להרגעה ואין בכך כל רע. עם זאת, במצבים שבהם האוכל מאבד לחלוטין את הייעוד המקורי שלו ומשמש כאמצעי להרגעה או להתרגשות בלבד, כאמצעי למילוי החללים הפנימיים של הנפש וכאמצעי לפריקת תסכולים, הרי שייתכן כי מדובר על מצב פתולוגי שיכול להיות מסוכן מאוד.

הסכנה באה לידי ביטוי הן מבחינה פיזיולוגית והן מבחינה נפשית ורוחנית וזאת כיוון שהשימוש באוכל לא מביא לפתרון הבעיה האמתית אלא רק להסוואת הבעיה ולשיכוך הכאב. שיכוך זה הוא זמני בלבד וזאת כיוון שהוא פונה רק לטיפול בתסמין הנפשי ולא בשורש הבעיה.

מההיבט הפיזיולוגי, הרי שאכילה לשם מציאת מזור לבעיות של הנפש עלולה להוביל למגוון רחב של בעיות בריאותיות כשבראשן עומדת כמובן ההשמנה. התחלואות הנלוות להשמנה כוללות בעיות אורתופדיות, הגדלת הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2, בעיות בפרופיל השומנים בדם, בעיות נוירולוגיות ועוד.

טיפול לאנשים הסובלים מחיבור מוגזם בין הגוף לנפש

אנשים הסובלים מבעיות שונות של הנפש הפונים לאוכל כאל מקור לנחמה, יכולים להפיק תועלת רבה מטיפול המשלב בין האספקט הנפשי לאספקט התזונתי. טיפול כזה לרוב ניתן על ידי אנשי מקצוע מתחום הדיאטטיקה ומתחום רפואת הנפש.

בדרך כלל, במהלך הטיפול הדיאטטי יושם דגש על הדרכים בהן ניתן להתמודד עם נקודות הלחץ הרגשיות ועל הדרכים בהן ניתן לסגל הרגלי אכילה נכונים בחיי היומיום.

בטיפול הנפשי לעומת זאת לרוב יחתור המטפל לכיוון של שורש הבעיה וינסה לסגל למטופל כלים בריאים יותר להתמודד עם הבעיות ועם הקשיים מהם הוא סובל. במקרים רבים ישולב במערך הטיפולים גם מאמן כושר שיסייע למטופל לפרוק את תסכוליו בעזרת פעילות גופנית.