שומנים

שומניםהשומנים הם בין המרכיבים החשובים ביותר בתזונה היומיומית שלנו. השומן הנצרך מהמזון נאגר בגופנו ברקמת השומן שמורכבת ממיליוני תאים שתכולתם העיקרית היא שומן המורכב מטריגליצרידים.

כמו כן, ניתן למצוא מולקולות שומניות בממברנות של התאים, בהורמונים, במיאלין ועוד. השומן מהווה מקור להפקת אנרגיה, משמש כשכבת ריפוד לאיברים הפנימיים ובנוסף לכך מסייע לנו ליהנות משכבת בידוד מפני הקור החיצוני של הסביבה.

ספיגת שומנים מהמזון

השומנים במזון שאנו צורכים מתפרקים במערכת העיכול לחומצות שומן וגליצרידים ונספגים לתאים באמצעות המערכת הלימפתית ומחזור הדם. מנגנון הספיגה של השומנים מורכב ביותר שכן טריגליצרידים אינם נספגים במעי אלא רק חד גליצרידים וחומצות שומן חופשיות.

על מנת שהשומנים ייספגו במעי, הלבלב צריך להפריש אנזים מיוחד שנקרא ליפאז, היוצר קומפלקס יחד עם חלבון שנקרא colipase ויחד הם מפרקים את השומנים ליחידות הבסיס שלהם. עם זאת, על מנת שהקומפלקס החלבוני יוכל לבצע את תפקידו, הוא זקוק לנוכחות של מלחי מרה המיוצרים בכבד ומופרשים מדי ארוחה מכיס המרה. כל פגיעה במנגנון מורכב זה עלולה להוביל לתת ספיגה של שומנים.

כמה שומנים צריך לצרוך מדי יום?

ישנו מגוון רחב ביותר של תשובות לשאלה זו, שכן הכמות המומלצת משתנה בהתאם לסוג התזונה, בהתאם לגילו של האדם, בהתאם למינו, רמת הפעילות הגופנית שלו ועוד. באופן עקרוני ההמלצה עבור האוכלוסייה הכללית היא להקפיד על כך שאחוז הקלוריות הנצרכות מדי יום המגיעות משומנים, לא יעלה על שלושים. רבים לא יודעים זאת, אבל בניגוד לפחמימות ולחלבונים שבהם כל גרם מכיל כארבע קלוריות, בכל גרם שומן ניתן למצוא כתשע קלוריות.

מחקר רחב היקף שפורסם לאחרונה, קבע כי צריכה גבוהה של שומנים בתזונה, מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן ובמחלות נוספות. ממצאי מחקר זה מעידים על כך כי יש למצוא איזון באכילת השומנים שכן כמובן אכילה מוגברת אינה טובה לבריאות, אך מנגד גם מניעה לגמרי מצריכת שומנים, אינה בריאה ועלולה לגרום למחלות.

כמה שומנים ניתן למצוא במזונות השונים?

להלן פירוט של תכולת השומן במבחר מזונות פופולאריים:

  • שני קבבים בינוניים – 17 גרם.
  • המבורגר בינוני – 26 גרם.
  • קרואסון קטן – 10 גרם.
  • גבינת שמנת – 10 גרם שומן בשלושים גרם גבינה (שתי כפות).
  • מיונז – 11 גרם שומן בכף אחת.
  • ביצה בינונית שלמה – שישה גרם.
  • כדור גלידת שמנת (100 מ"ל) – 24 גרם.

סוגי השומנים

קצרה היריעה מלהרחיב אודות כל סוגי השומנים אך באופן כללי נהוג לסווגם באופן הבא:

  • שומן רווי – שומן שנמצא במצב מוצק בטמפרטורת החדר. צריכה מופרזת של שומן מסוג זה הנמצא בשפע במוצרי בשר, שמן קוקוס, שמן דקלים ומוצרי חלב כגון שמנת, העשירים בשומן מקושרת עם עלייה בסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם.
  • שומן מוקשה – שומן שעבר תהליכים כימיים ששינו את התצורה הכימית של אבני היסוד שלו. שומן טראנס נמצא במרגרינה ובמגוון מזונות מעובדים ונחשב לרעיל ומסוכן לרקמות ותאי הגוף.
  • שומן בלתי רווי – שומן שנמצא במצב נוזלי בטמפרטורות החדר. שומן זה נחשב לחיובי יותר לבריאות משומן רווי ומוקשה וניתן למצוא אותו למשל בשמן זית, שמן דגים, שמן שומשום ובאופן כללי בשמנים שונים המופקים מצמחים.

קראו עוד: זרעי צ'יה