מהי תזונה נכונה?

תזונה נכונהתזונה רגילה מכילה לעיתים קרובות יותר מידי שטויות. יחד עם זאת, אכילה בריאה אינה חייבת להיות מסובכת, אם רק משנים את החשיבה. מאמר זה מספק מספר עקרונות אותם כל אדם צריך לדעת לגבי תזונה נכונה.

תוספת סוכר היא אסון

כולם מסכימים כי תוספות סוכר רעים לגוף. יש אנשים הסבורים שסוכר הוא פשוט ענין של קלוריות "ריקות", בעוד שאחרים מאמינים שהוא גורם למחלות מסוכנות. העובדה הנכונה היא שתוספות סוכר, כגון סוכר לבן וסירופ תירס העתירים בפרוקטוז, אכן מכילים קלוריות ריקות.

סוכר אינו מכיל חומרים מזינים, ואם אוכלים יותר מידי, הגוף חסר חומרים מזינים, היות ואינו צורך מספיק מזונות המכילים חומרים מזינים. אך זהו קצה הקרחון בלבד. קיימות סכנות אחרות חמורות בהרבה בסוכר, המגיעות יותר ויותר לתשומת הלב של הציבור. בעיקר בשל תוכן הפרוקטוז הגבוה שלו, סוכר הוא גורם מוביל להשמנת יתר, מחלות לב וכלי דם, בעיות בתפקוד המיני, וסוכרת מסוג 1, 2, ו-3.

חיוני ביותר למנוע מחסור בוויטמין D

ויטמין זה הוא ייחודי, ומתפקד כהורמון סטרואידים בגוף. העור מקבל ויטמין D בעת חשיפה לקרני שמש טבעית, אך עדיין הוא חסר בקרב אנשים רבים. במקומות רבים, השמש פשוט אינה זמינה לאורך רוב השנה, ובמקומות אחרים, אנשים נמצאים תחת הרושם השגוי שחשיפה לשמש עלולה להזיק. לכן, הם משתמשים בשפע קרם הגנה כשהם יוצאים, וכך נחסמת האפשרות לקבל ויטמין D באופן טבעי. החכמה היא להיחשף לשמש באופן מתון, בשעות מוקדמות בבוקר, או מאוחר אחר הצהריים.

מחסור בוויטמין D מוביל למחסור בהורמון מרכזי בגוף, ונקשר למחלות מורכבות רבות, כולל סוכרת, סרטן ואוסטאופוריזיס. השיטה הטובה ביותר להבין את רמות הסוכר המותרות בגוף היא להתייעץ עם רופא ולמדוד את כמות הוויטמין בדם.

למרבה הצער, קשה מאוד לקבל מספיק ויטמין D מהתזונה. חשיפה יתרה לשמש אינה אופציה, היות והיא הופכת להיות מסוכנת, ועל כן נטילת תוסף ויטמין D3 או צריכת כף שמן כבד, או דגי בקלה מידי יום, היא השיטה הטובה ביותר למנוע או לשנות את החוסר.

פחמימות מזוקקות אינן בריאות

יש הסבורים כי שומן הוא שורש כל הרע, ואילו אחרים מאמינים כי פחמימות הן שחקני המפתח בהשמנת יתר ומחלות כרוניות אחרות. אך העובדה עליה כולם מסכימים, פחות או יותר, היא שפחמימות מזוקקות הן גרועות. קיימים מספר חומרים מזינים הנמצאים במזונות עתירי פחמימות בריאות, כגון דגנים שמועילים לגוף.

יחד עם זאת, בעת עיבוד הדגנים להסרת רוב החומרים המזינים, נותרים בפחמיות המרכיבים הרעים בלבד, וכמויות עצומות של גלוקוז קל לעיכול. אכילת פחמימות מזוקקות גורמת לשינויים מהירים ברמות הסוכר בדם, ולאחר מכן לגל אינסולין בדם המפעיל אחסון שומן ותורם לעמידות לאינסולין ומחלות שונות כגון השמנת יתר וסוכרת.

אומגה 3 – שומן חשוב לתזונה בריאה

שומנים מסוג אומגה 3 קריטיים לתזונה נכונה ורוב האנשים אינם מקבלים מספיק מהם. חומצות שומן אומגה 3 חשובות ביותר לתפקוד תקין. לדוגמה, DHA, ומנת שומן אומגה 3 המופקת מבעלי חיים, מהווה כארבעים אחוזים מהשומן הבלתי רווי במוח. מחסור נפוץ ביותר זה של אומגה 3, נקשר עם IQ נמוך יותר, דיכאון, הפרעות נפשיות שונות, מחלות לב ומחלות רציניות רבות אחרות.

קיימים שלושה מקורות עיקריים לאומגה 3 ושומנים, הכוללים מקורות צמחיים, ומקורות מבעלי חיים. לכן, השיטה הטובה ביותר לקבל אומגה 3 ושומנים מהחי כוללת צריכת דגים, בשר, ביצים מועשרות, ושמן דגים.

שומני טראנס אינם בריאים ויש להימנע מהם

שומנים אלו ידועים אף כשמנים מוקשים חלקית. הם מיוצרים באמצעות ערבוב שומנים בלתי רוויים בגז מימן בחום גבוה עד שהם הופכים לדמויי שומן רווי.

שומני טראנס מגבירים את רמות הכולסטרול הרע ומפחיתים את הכולסטרול הטוב. הם גורמים להשמנה, דלקת ועמידות לאינסולין. בטווח הארוך, צריכת שומנים אלו מגבירה את הסיכון להשמנה, סוכרת, מחלות לב, אלצהיימר, ודיכאון. לכן מומלץ ביותר להימנע מהם, היות והם מהווים סכנת חיים של ממש.

אכילת ירקות משפרת את הבריאות

ירקות טובים לגוף. הם עשירים בוויטמינים, מינרלים, סיבים, נוגדי חמצון ומכילים מגוון אינסופי של חומרים מזינים אותם המדע רק התחיל לגלות. במחקרים תצפיתיים, גילו מדענים כי אכילת ירקות קשורה לבריאות משופרת וסיכון נמוך יותר למחלות. לכן, מומלץ לאכול מגוון ירקות מידי יום. הם בריאים, ממלאים ומגוונים את הדיאטה.

מזון שאינו מעובד הוא בריא

מזון מעובד אינו בריא. ככל שתעשיית המזון הפכה להיות מתועשת יותר, כך הידרדרה בריאות האוכלוסייה. בתהליך עיבוד מזון, רוב החומרים המזינים מוסרים. ולא זו בלבד, אלא מוספים להם גם רכיבים אחרים מזיקים ביותר כמו תוספות סוכר, שומן טרנס וחיטה מעודנת. בנוסף, מזונות מעובדים נטענים עם כימיקלים מלאכותיים שונים שבהחלט לא הוכחו כבטוחים למאכל אדם לטווח הארוך.

על אחסון נכון של פירות וירקות >>>

אכילה לילית