בירה

בירהבירה הוא השם שניתן למספר משקאות אלכוהוליים שהמשותף לכולם הוא תהליך התסיסה כשלרוב מדובר על תסיסה של שעורה או דגנים שונים אחרים.

התהליך של ייצור הבירה נקרא בשפה המקצועית בישול ולפיכך המקום בו מייצרים את הבירה נקרא מבשלת בירה.

לפי עדויות ארכיאולוגיות שנמצאו במקומות שונים בעולם נראה כי הפעם הראשונה שהאדם ייצר בירה התרחשה לפני יותר מששת אלפים שנה במספר תרבויות ששכנו במסופוטמיה, מצרים העתיקה ואזורים נוספים במזרח התיכון.

מה מכילה הבירה מבחינת המרכיבים?

המרכיבים העיקריים של הבירה הם מים, כשותנית, לתת ושמרים אם כי במדינות שונות בעולם נהוג באופן מסורתי להוסיף לבירה סוגים שונים של תבלינים להעשרת הטעם. לתת הוא למעשה דגן שעבר תהליך של הנבטה, שהוביל להיווצרות פרופיל עמילנים מסוים שמתאים לייצור של בירה. רוב הלתת מופק משעורה, אך במקרים רבים הלתת מופק מחיטה, אורז, תירס ועוד.

כשותנית, או כשות הוא צמח מטפס רב שנתי המסייע ליצירת הארומה המרירה והייחודית של המשקה ואילו שמרי הבירה אחראיים לפירוק הסוכרים שבמשקה וליצירת האתנול והפחמן הדו חמצני הנחוצים ליצירתו.

ערכים תזונתיים של בירה

בכל מאה מ"ל של בירה ממוצעת ניתן למצוא כארבעים קלוריות. לפיכך, בחצי ליטר של בירה יש כמאתיים קלוריות. בבירה שחורה יש אפס אחוזי שומן ושמונה אחוזי חלבון. כמות האלכוהול בבירה עומדת על כארבעה אחוז בממוצע אם כי ישנם גם סוגים של בירות שמכילים אף שמונה אחוזים ולמעלה מכך במקרים נדירים. במאה מ"ל של בירה ניתן למצוא כעשרים ושבעה מ"ג אשלגן, ארבעה עשר מיליגרם זרחן וחצי מיליגרם של ויטמין B3.

ההשפעות הבריאותיות של הבירה

צריכת בירה מתונה בכמות שלא עולה על 330 מ"ל ליום לאישה או על 660 מ"ל ליום לגבר, נחשבת למועילה לבריאות. כך למשל במחקרים רבים נמצא כי צריכה מתונה של בירה באופן קבוע מפחיתה את הסיכוי לחלות בסוכרת, משפיעה באופן חיובי על פעילות הלב, מפחיתה את הסיכוי לחלות בסרטן הלבלב ועוד.

כל זאת הודות לנוגדי החמצון הרבים שבבירה ששייכים בעיקר למשפחת הפלבנואידים והפוליפנולים, המינרלים החשובים שמצויים בבירה והוויטמינים מקבוצה B. בנוסף לכך, לשתייה מתונה של בירה יש כמובן השפעה חיובית על מצב הרוח.

הסכנות שבצריכה מופרזת של בירה

צריכה מוגברת של בירה מזיקה מאוד לבריאות ואף עלולה להגביר את הסיכוי להתמכרות לאלכוהול. הבירה מביאה לעלייה ברמת הביטחון העצמי, לשחרור עכבות, לפגיעה זמנית ביכולות המוטוריות ומכבידה על פעילות הכבד.

האינטראקציה בין צריכת הבירה לבריאות האדם מורכבת ומשתנה כיוון שצריכה מתונה מאוד נחשבת למועילה לבריאות אך ככל שהצריכה מוגברת, כך היא מובילה ליותר ויותר נזקים בריאותיים. באופן כללי, לא קיימת כיום המלצה לצריכת בירה לאוכלוסייה הכללית וזאת בשל האפקט הממכר של האלכוהול.