פלפל אדום – מקור מצוין לויטמין C!

פלפל אדום המקור לצבעו האדום של הפלפל שנקרא במחוזותינו בכינוי גמבה, הלא הוא הפלפל האדום, הוא בשני קרטנואידים הנקראים קפסורובין וקפסנטין.

עם זאת, חשוב לציין כי הפלפל האדום מכיל גם נוגדי חמצון נוספים ממשפחת הקרטנואידים כשבין היתר מדובר על לוטאין, בטא-קריפטוקסנטין, אלפא-קרוטן ובטא-קרוטן. עד כה מוכרים לחוקרים סך הכול כעשרים קרטנואידים שנמצאים בפלפל האדום.

מה הם הערכים התזונתיים של פלפל אדום?

במאה גרם פלפל אדום ניתן למצוא 92.21 גרם מים, 31 קלוריות בלבד, 0.99 גרם חלבון, 6.03 גרם פחמימות ו- 0.3 גרם שומן.

כמו כן, הפלפל האדום עשיר מאוד בוויטמינים כשבין היתר מדובר על ויטמין A – כ 157 מק"ג במאה גרם, ויטמין B3  – כ 0.979 מ"ג במאה גרם וכמובן ויטמין C – כ 127.7 מ"ג במאה גרם. מעבר לכל זה במאה גרם פלפל אדום ניתן למצוא גם 2.1 גרם סיבים תזונתיים, 211 מ"ג אשלגן, 7 מ"ג סידן, 0.43 מ"ג ברזל ו-4 מ"ג נתרן.

תכולת ויטמין C בפלפל אדום

רבים לא מודעים לכך, אבל הפלפל האדום הוא המקור הטבעי הטוב ביותר לוויטמין C, יותר מכל סוגי הירקות והפירות באשר הם. בפלפל אדום בגודל בינוני ניתן למצוא כמאתיים ושלושים מ"ג של ויטמין C. כמות זו שקולה לכמות שניתן למצוא בשלושה תפוזים כך שלמעשה די בצריכה של חצי פלפל אדום ליום בשביל לקבל את מלוא הכמות היומית המומלצת של ויטמין זה.

היתרונות הבריאותיים של פלפל אדום

מעבר לכך שהתכולה הגבוהה והזמינות הרבה של ויטמין C בפלפל האדום תורמות לכך שמדובר על פרי בעלת סגולות בריאותיות רבות הקשורות להפחתת הסיכוי לחלות בסוגים שונים של סרטן, מחלות לב וכלי דם ובמחלת הסוכרת, הרי שהפלפל האדום הוא גם ירק בריא מאוד בשל התכולה הגבוה של שאר הוויטמינים שבו.

התכולה הגבוהה של בטא קרוטן שמהווה חומר גלם ליצירת ויטמין A תורמת למשל לכך שהפלפל האדום נחשב לאחר הירקות החשובים ביותר בכל הקשור לתפקוד התקין של מערכת החיסון, בריאות העור, צמיחה תקינה ומערכת הראייה.

כמו כן, הפלפל האדום מכיל כמות גבוהה של ויטמינים מקבוצה B החיוניים למגוון רחב של תהליכים מטבוליים בגוף בדגש על ויטמין B6 החשוב בין היתר לוויסות מצב הרוח.

צריכה של פלפל אדום

ההמלצה היא לצרוך את הפלפל האדום כשהוא טרי, אם כי ניתן בהחלט לאכול אותו כשהוא מוקפץ, מוחמץ, כבוש, צלוי, חרוך ועוד. הפלפל מהווה את אחד מהמרכיבים הבסיסיים של כל סלט ערבי וכן נהוג בתרבויות שונות להשתמש בו למילוי.

בישראל גדלים כיום לפחות כחמישים זנים שונים של פלפל אדום ורק על מנת לסבר את האוזן נציין כי גדלים בישראל רק עשרה זנים של פלפלים כתומים ורק כעשרים וחמישה זנים של פלפלים צהובים. רוב הפלפלים בישראל גדלים בערבה.