למה כדאי לאכול דגים?

למה כדאי לאכול דגים?הדגים נחשבים לקבוצה המגוונת ביותר מכל בעלי החוליות כשסך הכול ידועים יותר מעשרים ושבעה אלף מינים שונים של דגים. עם זאת, רק מספר מצומצם מאוד יחסית של דגים משמשים את האדם לצרכי מאכל.

צרכני הדגים הגדולים ביותר בעולם הם תושבי יפן, איסלנד ופורטוגל (ביחס לגודל האוכלוסייה) ובאופן כללי עבור יותר ממיליארד בני אדם המקור הראשי לחלבון מגיע מדגי המאכל.

במדינת ישראל הצריכה הממוצעת לנפש בשנה עומדת על שניים עשר ק"ג, בספרד ובאיטליה הצריכה הממוצעת עומדת על שלושים וחמישה ק"ג ובארצות מזרח אסיה מדובר כבר על נתון מרשים בהרבה – שישים וחמישה ק"ג בשנה.

ערכים תזונתיים של דגי מאכל

הערכים התזונתיים של הדגים משתנים בין מיני הדגים ולפיכך בחרנו לפרט על הערכים התזונתיים של מספר דגי מאכל נפוצים בישראל (הערכים מצוינים עבור 100 גרם) להלן:

  • קרפיון – 17.5 גרם חלבון, 7.27% שומן, 141 קלוריות, 28.7 מ"ג סידן, 4.67 מק"ג ויטמין B12.
  • אמנון – 19.32 גרם חלבון, 6.61% שומן, 137 קלוריות, 20.1 מ"ג סידן, 0.718 מ"ג ברזל, 2.4 מק"ג ויטמין B12.
  • בורי – 19.14 גרם חלבון, 10.71% שומן, 173 קלוריות, 12.6 מ"ג סידן, 1.080 מ"ג ברזל, 6.38 מק"ג ויטמין B12.
  • באס – 17.96 גרם חלבון, 9.64% שומן, 159 קלוריות, 20.3 מ"ג סידן, 0.727 מ"ג ברזל, 2.55 מק"ג ויטמין B12.
  • מוסר – 18.46 גרם חלבון, 1.23% שומן, 85 קלוריות, 89.4 מ"ג סידן, 0.728 מ"ג ברזל, 3.68 מק"ג ויטמין B12.
  • פורל – 18.71 גרם חלבון, 9.19% שומן, 158 קלוריות, 0.665 מ"ג ברזל, 87.1 מ"ג סידן, 4.69 מק"ג ויטמין B12.

באופן כללי הדגים מהווים מקור משובח לחלבון, ויטמין E, ויטמין D, ברזל, סידן, אבץ ומגנזיום.

היתרונות הבריאותיים של צריכת דגי מאכל

לפי מחקרים רבים שנערכו בתחום התזונה, נראה כי צריכה של שלוש מנות דגי מאכל מדי שבוע מקושרת עם הקטנת הסיכוי לחלות במגוון רחב ביותר של מחלות לב וכלי דם ומשרד הבריאות הישראלי ממליץ על צריכה של שתי מנות דג בשבוע לכל הפחות. הדגים מהווים אלטרנטיבה נפלאה למוצרי בשר או מוצרי עוף וזאת כיוון שהם בעלי שיעור שומן נמוך יותר בצורה משמעותית.

כמו כן, ישנם דגים רבים כמו למשל סלמון, הרינג, סרדינים, מקרל ועוד המכילים אחוז גבוה יחסית של אומגה 3, חומצת שומן חיונית המשפיעה על הסיכוי לתחלואה קרדיווסקולרית ועל התפקוד של מגוון רחב של מערכות בגופנו.

אזהרה לנשים בהיריון

מאחר וישנם דגים מסוימים המכלים כמות גבוהה של כספית המסוכנת לעובר, נשים בהיריון צריכות להימנע מצריכה של דגים גדולים במהלך ההיריון כמו למשל טונה לבנה, דג חרב, כריש או טונה אלבקור. עם זאת, ניתן לאכול עד שלוש מנות בנות 120 גרם לשבוע של דגים אחרים לרבות טונה בקופסת שימורים.