יין – האם בריא או לא בריא?

ייןהיין הוא אחד מהמשקאות האלכוהוליים הראשונים שיוצרו על ידי האדם ולפיכך הוא משחק תפקיד מרכזי במגוון רחב של אמונות ודתות.

באופן עקרוני, ניתן לייצר יין מפירות וירקות רבים שאינם בהכרח ענבים, אך המילה יין משמשת לתיאור אך ורק של יין המופק מענבים. כאשר משתמשים בפרי אחר לייצור המשקה, נהוג לכנות את המשקה בשם שיכר כמו למשל שיכר פסיפלורה, שיכר רימונים ועוד.

הממצאים הארכיאולוגיים העתיקים ביותר שמהווים עדות לייצור יין בעת העתיקה נמצאו בגאורגיה והארכיאולוגים המומחים מתארכים את הממצאים כבני שמונת אלפים שנים. למצרים העתיקה יובאו הענבים ששימשו לייצור היין מכנען וציורים שונים המתארים את תהליך הייצור של היין נמצאו בקברי פרעונים.

ביוון וברומא העתיקה היין היה משקה נפוץ ואפילו נהוג היה לסגוד לאל היין שנקרא דיוניסוס. בתקופה זו התעשייה של היין התפשטה לכל רחבי אירופה. כיום יצרניות היין הגדולות ביותר בעולם הן סין, ארצות הברית, ספרד, איטליה וכמובן צרפת.

ערכים תזונתיים של יין

הערכים התזונתיים של היין משתנים בהתאם לזני הענבים של היין, בהתאם לאחוז הכוהל בנפח ועוד. להלן ערכים ממוצעים של מאה מ"ל יין אדום:

  • 85 קלוריות, 0.07 גרם חלבון, 2.61 גרם פחמימות, 86.49 גרם מים.
  • ויטמינים – ויטמין B1 – כ 0.005 מ"ג, ויטמין B2 – כ 0.031 מ"ג, ויטמין B3 – כ 0.224 מ"ג, מ"ג ויטמין B5 – כ 0.03 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.057 מ"ג, ויטמין B9 – כ 1 מק"ג ויטמין , ויטמין K – כ 0.4 מק"ג.
  • מינרלים – 8 מ"ג סידן, 0.46 מ"ג ברזל, 12 מ"ג מגנזיום, 0.14 מ"ג אבץ, 127 מ"ג אשלגן.

יתרונות בריאותיים

במהלך העשורים האחרונים נחקרה רבות תופעה שזכתה לכינוי "הפרדוקס הצרפתי". הפרדוקס הצרפתי בא לידי ביטוי בכך שהצרפתים נוהגים לצרוך כמויות גבוהות של בשר וחמאה ובכל זאת שכיחות מחלות הלב וכלי הדם בצרפת מהנמוכות בעולם.

לאחר שהנושא נחקר רבות נמצא כי ככל הנראה הסיבה לכך שהצרפתים נהנים משכיחות נמוכה מאוד של מחלות לב וכלי דם בהשוואה לשאר מדינות העולם המערבי נעוצה בצריכת היין הקבועה והשגרתית שלהם.

נראה כי ביין האדום ישנם מרכיבים שונים התורמים להפחתת הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם שונות. עם זאת, האפקט המגן מפני הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם נשמר כל עוד מקפידים על צריכה קבועה אך מתונה של יין.

ההמלצה היא שלא לצרוך יותר מכוס אחת לנשים ויותר משתי כוסות יין אדום לגברים ליום. מעבר לכך צריכה מתונה וקבועה של יין נמצאה כבעלת אפקט מגן מפני כיב קיבה, מחלות ריאה שונות, תסמונת מטבולית, סוכרת מסוג 2 ועוד.

אזהרות מפני צריכת יין

האפקט החיובי של האלכוהול מושג רק כל עוד מקפידים על שתייה מתונה שלו. מאחר והאלכוהול שביין הינו בעל השפעה ממכרת, הרי שלא קיימת המלצה להתחלת שתיית יין לאלו שלא נוהגים לעשות זאת.