סוכרים

סוכריםסוכרים, סכרידים או פחמימות הם התרכובות האורגניות הנפוצות ביותר על פני כדור הארץ כשגלוקוז הוא התרכובת האורגנית הנפוצה מכולן.

למרות שבשנים האחרונות דובר רבות ברעתם של הסוכרים כאחד הגורמים העיקריים למגפת ההשמנה המשתוללת בעולם המערבי, הרי שללא סוכרים לא ייתכנו חיים. כל היצורים החיים זקוקים לסוכרים על מנת להתקיים.

בצמחים הסוכרים משמשים לבנייה של מבנים שונים (תאית ועמילן), באדם הסוכרים משמשים להפקת אנרגיה, לסינתזה של חומצות גרעין ועוד.

ערכים תזונתיים

הסוכרים השונים מספקים לגוף כארבע קלוריות לכל גרם ומלבד זאת לא מכילים חלבון או שומן. באופן כללי, כאשר מוסיפים סוכרים או קצפות למזונות שונים המטרה היא לשפר את טעמם או להוסיף להם טעם מתוק. מעבר לכך, הסוכרים מעלים את כמות הקלוריות במוצרי המזון להם הם מוספים, אך לא בהכרח מוסיפים למוצרי המזון השונים יתרונות בריאותיים.

סוגי סוכרים

להלן חלק מסוגי הסוכרים הנפוצים:

  • פרוקטוז – חד סוכר הנקרא גם בשם סוכר הפירות. בדרך כלל הפרוקטוז יופיע במזון בליווי של גלוקוז וכאשר הוא נצרך לבדו לרוב העיכול שלו קשה יותר. הפרוקטוז נמצא בשפע בעיקר בדבש, בצל, ירקות שורש, מלון, ענבים ועוד.
  • סוכרוז – הסוכרוז הוא דו סוכר המהווה את המרכיב העיקרי בסלק סוכר ובקנה סוכר. לאחר המיצוי, הניקוי והגיבוש, הסוכרוז הופך לסוכר הלבן המוכר לנו. המולקולה הבסיסית של הסוכרוז מורכבת ממולקולה אחת של גלוקוז ומולקולה אחת של סוכרוז.
  • גלוקוז – חד סוכר שמהווה את חומר המוצא בתהליך הפקת האנרגיה. מאחר ומדובר על חומר כה חשוב, בגופנו ישנו מסלול מיוחד הפועל בכבד המייצר גלוקוז מחומצות אמינו. מנגנון זה משמש את הגוף בעתות חירום בהם אין הוא מצליח לספק את הדרישות האנרגטיות באמצעות הגלוקוז שמגיע מהמזון.
  • גלקטוז – חד סוכר נוסף שמצוי במוצרי חלב, ירקות שורש, פירות חמצמצים ועוד. יחד עם הגלוקוז מרכיב הגלקטוז את הלקטוז, סוכר החלב.
  • לקטוז – דו סוכר המורכב מגלוקוז וגלקטוז. כאשר ישנו חסר במערכת העיכול באנזים שתפקידו לפרק את הלקטוז לגלוקוז וגלקטוז, הלקטוז לא מעוכל כראוי במעי הדק ועובר למעי הגס שם הוא עובר תהליך של פירוק על ידי חיידקי המעי הגס. הפירוק שלו על ידי המיקרופלורה של המעי גורם למגוון רחב של תסמינים במערכת העיכול, החל מנפיחות בטנית וכלה בכאבי בטן.

חשיבות הסוכרים לתזונה

הסוכרים חשובים לתזונה מטעמים מגוונים להלן:

  • הפחתה ברמת הסוכרים מובילה להגדלת הכמות של החלבונים והשומנים.
  • הפחתה ברמת הסוכרים בתפריט היומי עלולה להוביל לעייפות, חולשה, כאבי ראש ועוד.
  • הסוכרים השונים יכולים להוסיף טעם רב למזון ולהפוך את המזונות השונים לאטרקטיביים יותר.
  • הגלוקוז חשוב לכל התאים בגוף ובמיוחד לתאי המוח, שכן בעוד שתאי הגוף האחרים יכולים להיות ניזונים גם מאנרגיה המופקת מתאי שומן, הרי שתאי המוח יכולים להסתמך אך ורק על גלוקוז.

מתי צריכה מוגזמת של סוכר מסוכנת לנו?

הסוכר מהווה פעמים תחליף מנחם ומרגיע ולפעמים כדי לקבל את התחושה הזו, אנו צורכים באופן לא מודע כמויות סוכר שמזיקות לנו. הסוכר עלול לפגוע משמעותית בגוף שלנו, באיברים שונים, במערכת התפקודית אבל גם על האופן שבו אנחנו חושבים ומתנהלים ביום יום. הפרזה בצריכה של כמויות סוכר עלולה להוביל להשמנה מזיקה ולמצבי תחלואות קשים כמו סכרת.

גמילה מסוכרים הן אחת השיטות כיום להחזיר את האיזון לגוף והיא מומלצת מאוד למי שרוצה לשמור על אורח חיים בריא. ככתוב מעלה, סוכרים הם הכרחיים לגוף, אך המידה הרצויה ועדיף לקבל אותו באופן טבעי (למשל דרך פירות) באופן מבוקר מאשר לצרוך אותו דרך אוכל מעובד.