תמר – מתיקות מן הטבע

תמר - מתיקות מן הטבערבים לא יודעים זאת, אבל רוב זני התמרים הגדלים בארץ הוברחו לכאן מעיראק על ידי בן ציון ישראלי, איש העלייה השנייה, ממקימי קבוצת כנרת, מחלוצי ההתיישבות והחקלאות בארץ ישראל.

אמנם כבר בשנת 1924 הביאה משלחת של ההסתדרות הציונית חוטרי תמרים ממצרים, אך הנטיעות לא עלו יפה. לאור זאת, בשנת 1933 נשלח בן ציון ישראלי בגפו למשימה סודית שמטרתה הייתה הברחת חוטרי תמרים מעיראק לארץ.

במהלך השנים לאחר מכן נסע לעיראק שבע פעמים נוספות לעיראק, פרס, אל עריש ומצרים והודות לו ניתן כיום ליהנות מתמרים ישראליים משובחים מזני מג'הול, חיאני, ברהיתמרי ועוד. בנוסף לזנים אלו, גדלים בארץ גם זנים נוספים כמו למשל אמרי, דרי, חלאווי, דקל נור ועוד.

ערכים תזונתיים של תמר

הערכים התזונתיים של התמר משתנים בין הזנים השונים ולפיכך בחרנו לציין בפניכם את הערכים התזונתיים עבור מאה גרם של תמרים מסוג דקל נור האהוב במיוחד על הצרכן הישראלי להלן:

  • 282 קלוריות, 2.45 גרם חלבון, 75.03 גרם פחמימות, 0.39 גרם שומן, 20.55 גרם מים, 8 גרם סיבים תזונתיים.
  • ויטמינים – ויטמין K – כ 2.7 מק"ג, ויטמין C – כ 0.4 מ"ג, ויטמין E – כ 0.05 מ"ג, חומצה פולית (ויטמין B9) – 19 מק"ג, ויטמין B6 – כ 0.165 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.589 מ"ג, ויטמין B3 – כ 1.274 מ"ג, ויטמין B2 – כ 0.066 מ"ג, ויטמין B1 – כ 0.052 מ"ג (סך הכול 2.165 מ"ג ויטמינים מקבוצה B).
  • מינרלים – 656 מ"ג אשלגן, 0.29 מ"ג אבץ, 62 מ"ג זרחן, 43 מ"ג מגנזיום, 1.02 מ"ג ברזל ו- 1.02 מ"ג סידן.

היתרונות הבריאותיים של התמר

  • התמר הוא הפתרון המושלם לתאווה שלנו לטעם המתוק. מדובר על אלטרנטיבה בריאה, מזינה ולא פחות חשוב מכך – דלת שומן, למגוון רחב של מזונות מתוקים וקינוחים. תכולת הסיבים הגבוהה במיוחד של התמר תורמת לכך שמדובר על פרי בעל אינדקס גליקמי נמוך מאוד. המשמעות היא שהסוכר שבתמרים נספג באיטיות רבה מאוד לדם וכך נוצרת תחושת שובע לטווח ארוך מאוד.
  • תכולת הסיבים הגבוהה תורמת גם לשיפור תפקוד ובריאות מערכת העיכול.
  • התמרים מכילים כמות גבוהה של פוליפנולים שנחשבים לנוגדי חמצון פוטנטיים בצורה בלתי רגילה. לפיכך, צריכה נאותה של תמרים מסייעת להפחתת הנזקים של הרדיקלים החופשיים, להאטת תהליך ההזדקנות ואף תורמת להפחתת הסיכוי לחלות בסוגים מסוימים של גידולים סרטניים.
  • היחס בין כמות הנתרן הנמוכה לכמות האשלגן הגבוהה בתמר עומד על 1:500 בממוצע. כיום ידוע שככל שהיחס בין הנתרן לאשלגן בתזונה גבוה יותר, כך קטן הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם בדגש על יתר לחץ דם.
  • מעבר לכל זה, ניתן להשיג תמרים במשך כל ימי השנה, קל לשאת את התמרים לחופשה, לעבודה, לבית הספר או לגן וכן קל מאוד לשלב את התמרים במגוון רחב של מנות ומאכלים.