תפוח אדמה – תוספת מצוינת לכל ארוחה!

תפוח אדמהמדי שנה מיוצרים בישראל למעלה משש מאות אלף טון תפוחי אדמה. למעלה ממחצית הכמות הזו מיועדת לקהל הישראלי וקצת יותר ממאתיים אלף טונות מיוצרים לייצוא. הזנים הנפוצים ביותר בארץ הם מונדיאל, אלמרה, וינסטון, דזירה ודרגה, אך סך הכול ישנו מגוון רחב ביותר של זני תפוחי אדמה הכולל למעלה מאלפיים זנים שונים.

ערכים תזונתיים של תפוח אדמה

אמנם הערכים התזונתיים של תפוח האדמה משתנים בין הזנים השונים, אך בעזרת הנתונים הממוצעים שנביא להלן תוכלו לסבר את האוזן בנוגע למרכיבים העיקריים ורמתם בתפוח אדמה ממוצע. הערכים שמובאים להלן מתאימים עבור מאה גרם תפוח אדמה:

  • 69 קלוריות, 1.68 גרם חלבון, 15.71 גרם פחמימות, 0.1 גרם שומן, 2.4 גרם סיבים תזונתיים ו- 81.58 גרם מים.
  • ויטמינים – ויטמין C – כ 19.7 מ"ג, ויטמין E – כ 0.01 מ"ג, ויטמין K – כ 1.6 מק"ג, ויטמין B1 – כ 0.071 מ"ג, ויטמין B2 – כ 0.034, ויטמין B3 – כ 1.066 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.281 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.203 מ"ג, חומצה פולית (ויטמין B9) – כ 18 מ"ג. סך הכול – 1.6673 מ"ג ויטמינים מקבוצה B.
  • מינרלים – 407 מ"ג אשלגן, 0.29 מ"ג אבץ, 62 מ"ג זרחן, 21 מ"ג מגנזיום, 0.52 מ"ג ברזל ותשעה מיליגרם של סידן.

היתרונות הבריאותיים של תפוח האדמה

באופן עקרוני תפוח האדמה מצטיין בעיקר ביכולת שלו להוות תוספת איכותית או מנת פחמימה משובחת מבלי לנפח את הרכב הקלוריות של הארוחה. אמנם ניתן למצוא בתפוח האדמה שפע של ויטמינים ומינרלים, אבל לא בכמות כזו שתפוח האדמה יהיה מפורסם בגינה.

למרות זאת, כל אחד מכיר את הסיסמא: "היית מאמינה, היית מאמין, תפוח אדמה אינו משמין". מן הסתם ההמשך של המשפט היה אמור להיות: "אך מאוד משביע", אבל אז הסיסמא לא הייתה מתחרזת והופכת לקליטה ואהובה כל כך.

למרות כל זאת, חשוב מאוד להבין כי בעוד שתפוח האדמה עצמו יכול להוות אלטרנטיבה נפלאה למנת פסטה, לחם או אורז, הרי שהדבר נכון רק כל עוד מקפידים שלא להכין אותו בצורות הכנה מסוימות המוסיפות לו שומן וקלוריות מיותרים.

הכנה חכמה של תפוח אדמה

הדרך הטובה ביותר להכין תפוח אדמה היא על ידי אפייה או אידוי ובכל דרך אחרת אנחנו למעשה משנים את הערכים התזונתיים שלו לרעה. כאשר אנחנו מבשלים את תפוח האדמה במים אנחנו גורמים לשחרור הוויטמינים למי הבישול, כאשר אנחנו מטגנים אותו אנחנו גורמים ליצירה של חומרים מסוכנים בשמן הטיגון שנספגים בתפוד וזאת מבלי לדבר על תוספת השומן והקלוריות לתפוח האדמה המטוגן.

לאחר האפייה, מומלץ להימנע מלמרוח את התפוד ברטבים על בסיס מיונז או בחמאה ובמידת הצורך להעדיף לשמן אותו במעט שמן זית. תפוח אדמה לוהט יכול להוות יופי של מצע לגבינות רזות, רטבים דלי שומן, עשבי תיבול ועוד.