ירקות

 ירקותהבלבול בקרב הציבור הרחב לגבי מוצרי המזון שנכללים תחת ההגדרה הרחבה "ירקות", רב ביותר. למעשה רוב האנשים לא מבינים לעומק את ההבדל בין ירקות לבין פירות.

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שירקות ופירות אינם נכללים באותה קטגוריה מבחינה לשונית. המונח פירות מגיע מתחום הבוטניקה ואילו המונח ירקות מגיע מתחום התזונה והקולינריה.

מבחינה בוטנית הפירות הם חלקי הצמח המכילים זרעים שניתנים למאכל ולפיכך גם העגבנייה, המלפפון, הקישוא והחציל למשל, הם פירות לכל דבר ועניין. עם זאת, בעברית המונח ירקות משמש לתיאור סוגי הצמחים שנהוג להגיש לצד המנה העיקרית.

בדרך כלל, בשפה הרווחת פירות שאינם מתוקים מוגדרים כירקות ואילו פירות מתוקים דוגמת התפוז והבננה נחשבים לפירות. על מנת לפשט את העניין נהוג לצייר שני מעגלים חופפים כשמעגל אחד מייצג את הפירות ואילו השני מייצג את הפירות. בשטח החפיפה ניתן למצוא מזונות שמבחינה בוטנית נחשבים לפירות, אך מבחינה קולינרית נחשבים לירקות כמו למשל קישוא, עגבנייה ומלפפון.

ערכים תזונתיים של ירקות

באופן עקרוני, על מנת לרדת לעומק הערכים התזונתיים המצויים בירקות, ישנה חשיבות גדולה להתייחס לכל ירק וירק בנפרד. עם זאת, מפאת קוצר היריעה, נתייחס לכל קבוצת הירקות באופן כללי בנקודות להלן:

  • הירקות מכילים אחוז גבוה מאוד של מים.
  • תכולת נוגדי החמצון בירקות נחשבת לגבוהה במיוחד ולפיכך מיוחסות להם סגולות בריאותיות רבות.
  • הירקות מכילים גם ריכוז גבוה מאוד של סיבים תזונתיים, בעיקר בקליפה שלהם.
  • הירקות מכילים ריכוז נמוך מאוד עד אפסי של שומן.
  • הירקות מכילים כמות נמוכה מאוד של קלוריות.
  • הירקות מכילים כמות גבוהה של ויטמינים ומינרלים שונים החיוניים לאדם.

חשיבות שילוב הירקות בתזונה היומיומית

הירקות מהווים חלק בלתי נפרד מהתזונה המאוזנת והבריאה. מאחר והירקות מכילים ריכוז גבוה של מים וסיבים תזונתיים, הצריכה שלהם מגבירה את תחושת השובע ותרומת לספיגה האיטית של הסוכר לדם.

בנוסף לכך, הנפח הגבוה שלהם מאפשר להפחית את צריכת המזונות האחרים מבלי לפגוע בתחושת השובע. לאור זאת בכל דיאטה שמיועדת להביא להפחתה במשקל נהוג לשלב כמות גדולה של ירקות פחות או יותר בכל ארוחה.

מעבר לכל זה, הירקות מכילים שיעור גבוה של ויטמינים ומינרלים הדרושים לפעילות התקינה של הגוף כשתכולת המינרלים והוויטמינים משתנה בהתאם לסוג הירק ולצבע הירק.

הכנת ירקות למאכל

את רוב סוגי הירקות ניתן לצרוך כמו שהם גם ללא בישול או קילוף. עם זאת, את הירקות ניתן גם להכין במגוון רחב של טכניקות בישול ולשלב במגוון רחב ביותר של מנות. בין היתר ירקות ניתן לצלות, לאדות, לבשל במים, לטגן, לגלגל בספרינג רול, לאפות, לקלות, להקפיץ, לכבוש, להחמיץ, לייבש ועוד.

רוב טכניקות ההכנה לא גוזלות זמן רב מדי ולפיכך ניתן להכין ירקות במגוון דרכים תוך דקות ספורות, מה שתורם לזמינות הגבוהה שלהם.